Cuma , 29 Mayıs 2015
Anasayfa » Yazarlar » Ücretleri artırmak devalüasyon yapmaktan daha iyidir
Ücretleri artırmak devalüasyon yapmaktan daha iyidir

Ücretleri artırmak devalüasyon yapmaktan daha iyidir

Bildiğiniz gibi 24 ayda Türk parası yüzde 55, son 12 ayda yüzde 30, son beş ayda yüzde 24 oranında değer kaybetti. Ama buna rağmen ihracat hızla geriliyor. Bu yılın ilk dört ayında ihracat her ay geriledi. Hemen hatırlatalım ihracat Ocak’ta yüzde 9.8, Şubat’ta yüzde 13, Mart’ta yüzde 13.4 ve bu ay artacak denmesine rağmen Nisan ayında yüzde 9.8 oranında geriledi.

 

YILLIK İHRACAT 153 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ

 

Tabii bu arada yıllık ihracat Nisan ayında 153 milyar 66 milyon dolar oldu. Böylece yıllık ihracat 2012 yılı düzeyine geriledi. Oysa bu yıl ihracat hedefi Orta Vadeli Program’da 173 milyar dolar olarak belirlenmişti. Bu hedefi tutturmak artık mümkün değil.

 

Niye anlattık bütün bunları?

 

Şundan anlattık. Madem ihracat yapamıyoruz o hâlde nasıl büyüyeceğimizi açıklamak için anlattık. Çünkü ihracat yapamıyorsanız yani mallarınızı dış pazarlara satamıyorsanız büyümek için tek yol kalıyor iç talebi canlandırmak.

 

O hâlde iç talebi canlandırmak için kamu harcamalarını artırmak, vergileri azaltmak gerekiyor. Hâlbuki AKP hükümeti tam aksini yapıyor iç talebi kısıyor. Vergileri sürekli çoğaltıyor. Zaten AKP hükümetinin yürürlüğe koyduğu makro ihtiyati tedbirler iç talebi hızla daralttı. Hattâ hükümet makro ihtiyati tedbirleri alırken ülke içerisinde üretilen mallara talebi artıracağız diyerek yabancı mallara miktar kısıtlaması getirdi. Ve vergileri çoğalttı. Ama ithal mal talebini azaltmak için alınan bu tedbirler ithalat yerine iç talebi azalttı. Çünkü cari açık ithal mal miktarının azalmasından değil petrol fiyatlarının azalması nedeniyle geriledi. Ve hükümet petrol fiyatlarının düşeceğini de tahmin edemedi.

 

AKP HÜKÜMETİ PETROLÜN VARİLİNİ 2017’YE KADAR 100 DOLAR TAHMİN EDEREK HATA YAPTI

 

Niye tahmin edemedi?

 

Edemedi, çünkü Orta Vadeli Program’da ham petrol varil fiyatı 2015 için 101.9, 2016 için 100.4 dolar olarak tahmin edildi. Yani AKP hükümeti küresel ekonomiyi okuyamadı. İşte bu nedenle ihracat azaldı. İç talep daraldı. Ve büyüme geriledi. İşsizlik ve enflasyon arttı. Bu arada yüksek işsizlikte yüzde 11.3 oranıyla dünya üçüncüsü, yüksek enflasyonda yüzde 7.61 oranıyla dünya dördüncü olduk.

 

 

CHP, MHP VE HDP’NİN ASGARİ ÜCRET ARTIŞI ÖNERİLERİ EKONOMİYİ KRİZDEN ÇIKARTIR

 

Gelelim şimdi iç talebin nasıl artırılacağına…

 

İç talebi artırmak için ücretlerin artması şart. İşte bu nedenle asgari ücretten vergi alınmaması ve asgari ücretin en az 1500 lira olması gerekiyor. Yine emekliye iki maaş ikramiye iç talebi hemen canlandıracak önlemler oluyor. Dolayısıyla CHP, MHP ve HDP’nin ücret ve maaşlar yoluyla iç talebi canlandırıcı önerileri AKP hükümetinin krize soktuğu ekonomiyi canlandırmak için tutarlı öneriler oluyor.

 

BAHÇELİ: ADANA MAVRASI DEĞİL, BÜYÜK ŞEHİRLERDE ASGARİ ÜCRET 1.750 LİRA OLACAK

 

Dün MHP’nin seçim beyannamesini açıklayan Devlet Bahçeli asgari ücreti 1.400 lira, büyük şehirlerde ise kira ve ulaşım desteğiyle 1.750 lira olarak açıkladı. Bu arada asgari ücretten vergi alınmayacağını belirtti. Yine emekliye yılda iki asgari ücret tutarı kadar ikramiye verileceğini söyledi. Beyannamede önerdiklerine 71.9 milyar lira kaynak bulacağını söyledi. Bu taahhütlerinin arkasında durduğunu, “Adana mavrası” olmadığını belirtti. Böylece Bahçeli’nin iç talebi ücretler yoluyla canlandırmayı hedeflediği belli oldu.

 

Ve AKP hükümeti şimdi faiz indirerek ekonomiyi canlandıracağını düşünüyor. Ama bu istek mevcut koşullarda tutmadı döviz fiyatı hızla arttı. Bu defa aldıkları yanlış kararı doğru gibi göstermek için devalüasyonu savunmaya başladılar. O da olmadı. İhracat görüldüğü gibi hızla geriliyor.

 

O hâlde iç talebin asgari ücret ve emekli maaşlarını artırılarak canlandırılması devalüasyon yapmaktan daha iyi bir yöntem oluyor. Büyümek için başka çare yok.

 

[email protected]

 

*

Not:

Geçmiş yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz:

http://arsiv.taraf.com.tr

Etiketler:

Hakkında Süleyman Yaşar

Süleyman Yaşar
Süleyman Yaşar, Türk yazar, öğretim üyesi, eski bürokrat ve gazeteci. Eski Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisidir.