
Yerli-yabancı ikilemi
Bilic’in yabancı oyuncu sınırlaması nedeniyle Demba Ba’yı yedek bırakmak zorunda kaldığı düşünülen kadrosunda yurtdışı altyapısı olmayan tek oyuncu Mustafa Pektemek. Buna son 15 dakika oyuna giren Atınç eklendi. İlk 11’deki gurbetçi kalitesi ise ortada. Maçın en iyisi Tolgay Arslan ve haftalardır Beşiktaş’ı sırtlayan Gökhan Töre orta alandaki iki gurbetçi futbolcu. Performansı vasatın altına hiç düşmeyen Olcay Şahan’ı da eklediğinizde orta saha tamamen altyapısı yerli olmayan oyuncular ile sarılmış durumda.
Buna karşılık Trabzonspor da benzer bir görüntü ortaya çıkarıyor. İkisi defans olmak üzere üç yerli altyapılı oyuncu ile oynadı. Kaleci hariç diğer beş yerli oyuncu ise gurbetçilerden oluşuyordu.
Takımlar dünyadaki onlarca ve belki de yüzlerce seçenek içinden ihtiyacına göre makul fiyatlarda transfer yapabilirken, sahada olması gereken en az altı yerli oyuncu sayısı nedeniyle, ligimizdeki sınırlı sayıda büyük takımlarda oynayabilecek kalitedeki oyunculara yönelmek zorundalar. Çünkü ligimiz sistematik olarak belli bir seviyenin üzerinde oyuncu yetiştiremiyor. Sistem içinde bireysel yetenekleri ile sivrilebilen yerli oyuncu sayısının azlığı, yerli fiyatlarını fiyatları astronomik seviyelere getiriyor.
Onun yerine, altyapı sorunu olmayan, daha fazla alternatif arasından seçebileceğimiz ve Türk statüsünde oynayan gurbetçileri arıyoruz. Gurbetçi fiyatları çok ucuz olmasa da, seçenek sayısı artmış oluyor.
Önümüzdeki sezondan itibaren uygulanacak yeni yabancı kuralında, takımlar 28 kişilik oyuncu kadrosunda 14 yerli 14 yabancı oyuncu bulundurulabilecek. 18 kişilik maç kadrosunda ise 11 yabancı 7 yerli futbolcu bulundurulabilecek. Takımlar, isterlerse maçlara 11 yabancı ile çıkabilecek.
Federasyon Başkanı kuralı şu cümlelerle anlatmıştı:
“Yeni kuralın amacı yabancı sınırını kaldırırken yerli oyuncuyu teşvik etmektir. Bana göre, bu yeni kuralın adı artık yabancı kuralı değil ‘Yerli Kuralı’dır. Çünkü yeni kural, yabancı oyuncuya sınırlama getirmezken, yerli oyuncuya daha fazla yer açmaktadır. Yeni kural kaynaklarımızı yabancı kulüplerin kasalarına değil bizim altyapımıza ve oyuncu havuzuna akıtacaktır.”
Yabancı alternatifi daha ucuz iken ve yerli bulundurma zorunluluğu yok iken, kısıtlı yerli seçeneği yerine belki de daha kaliteli yabancı oyuncu transfer edilebilecek. Böylece yerli oyuncu fiyatları olması gereken seviyeye inecek. Buradan elde edilecek tasarruf altyapıya harcanacak. Plan bu.
Yeni kuralın yerli oyuncuyu geliştirmeyeceği açıktır. Altyapıya yatırım yapmak yerli oyuncuyu geliştirir. Ancak bu kural ile tasarruf yapıyoruz ve altyapıya yöneliyoruz arasında hiçbir bağ yok. Tasarruf yapsanız da yapmasanız da altyapımız yetersiz ve çözülmesi bu kuraldan alakasız şekilde yıllar alır.
Aksine bu kural kaliteli gurbetçilerin bile Türkiye’ye gelmesini engelleyecektir. Altyapı sorunu olmayan gurbetçileri yerli statüsünde oynatmak için kesenin ağzını açmak zorundaydınız. Yabancı sınırlaması kalkınca bütün futbolcuların fiyatları makul seviyelere ineceğine göre, yurtdışında rahat rahat top oynamak varken, tekme tokat oynanan ve acımasız eleştirilerin yapıldığı bir ligde oynamaya gurbetçileri ikna etmek için gerekçeniz nedir?
Para ile bile kaliteli yabancı Türkiye’ye gelmiyor. Çünkü sorun yabancı sınırı falan değil, ligin kalitesi. Kalite ise yönetim şekli ile doğru orantılı. Kaliteyi basit bir yabancı sorunu bile algılamak yerinde saymamıza neden oluyor.
*
Not:
Geçmiş yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz: