Pazar , 31 Mayıs 2015
Anasayfa » Yazarlar » Yok öyle! Burası Türkiye
Yok öyle! Burası Türkiye

Yok öyle! Burası Türkiye

 

 

Şırnak’ın Uludere (Qilaban) ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bombardıman sonucu çoğu çocuk 34 sivil yurttaş yaşamını yitirdi. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, görevsizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askerî Savcılığı’na gönderdi. Askerî Savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi ve dosya kapandı. İktidar ve dönemin başbakanı bölgenin çaresizliğinin doğurduğu sonuçları illegal faaliyet kapsamında istismar etti ve öldürülenlere sahip çıkanları terörle özdeşleştirmeye kalktı. Bizzat Başbakan, Genelkurmay’a ve komuta kademesine teşekkür etti. Hukuk, vicdan sükut etti. Siyasi sorumluluk sahibi olan Başbakan ve Milli Savunma Bakanı istifa etmediler.

Oysa Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won, 16 Nisan 2014’te yaşanan feribot kazası nedeniyle “Kayıp ailelerinin çığlıkları yüzünden hâlâ geceleri uyuyamıyorum diyerek görevinden istifa etti. Bizde yaşanan bu her türlü insani facianın siyasi sorumluluğunu üstünden atarak örtbas etme ve bunu araştıranları hain ilan etme kurnazlığı ve aymazlığı nasıl bir kültürden ve dinî referanstan neşet ediyor. Bu nasıl ahlaki ve etik bir standarttır ki hiçbir ilkeyi barındırmıyor.

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasında 301 maden işçisi öldü, aslında çalışırken alabildiğine istismar edilerek adım adım ölüme gönderildi. Peki 301 maden işçisinin ölümünden kim, nasıl sorumlu.? Başbakanlık olarak bir genelgeyle imar müsaadeleri, ihaleler, özelleştirmeler, ruhsat vermeler, kiralamalar tek elde toplanmıştı. Bunlar çevreye dağıtılırken çalışanın iş güvenliği, insan yaşamı ve onuru esas alınmadan sadece rant ve kâr düşünüldü. Kömür payı karşılığında kiralama (redevans) sistemiyle işletmesi devredilen madenlerin devlette iken zarar ettiği gerçeği karşısında bu madenlerin şirketin elinde nasıl kâra geçeceği, bu kârın nasıl elde edileceği araştırılmadı, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki standartlar güvenceye alınmadı. Ortada insan hayatını hiçe sayan bir vahşet durumu vardı. Yargılananlar maden sahipleri ve mühendislerle sınırlı kaldı. Bakanlık müfettişlerinin yargılanmasına bakan izin vermedi. Ama ya siyasi sorumlulukları olan Başbakan ile ilgili iki bakan ne yaptı? Başbakan’ın danışmanı yere düşmüş insanı tekmeledi, Başbakan protestocuların üzerine yürüdü. Bu olayda da istifa etmeyip ne zaman edeceklerdi.

Oysa Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis 2013 yılı Kasım ayında bir alışveriş merkezinin çatınsın çökmesi sonucu 54 kişinin ölümüne neden olan faciadan bir hafta sonra siyasi sorumluluğu üstlendiğini belirterek görevinden istifa etti. Mart 2011’deki büyük deprem sonrası hükümetin kriz yönetiminin yetersiz olduğu eleştirileri üzerine, Japonya Başbakanı Naoto Kan Ağustos 2011’de istifa etti.

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarında iktidarın tüm ahlaki, etik değerleri ve hukuku yok eden tutumu ortada. Tarım, Orman ve Su İşleri Bakanı Toshikatsu Matsuoka, 2005’te ofis giderlerinin 48.000 dolar oluşu nedeniyle Japon medyasında eleştirilmeye başlandı. Kendisi, bu paranın ofiste çalışanların ve kendisinin musluk suyu değil de arıtılmış su içtiği için harcandığını söyledi. Mayıs 2007’de, Parlamento’nun sorgusuna saatler kala, kendini asarak intihar etti. Yerine geçen Norihiko Akagi, benzer şekilde suçlandı; gider faturalarını gösteremeyince, 1 Ağustos 2007’de görevinden istifa etti.

Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama, 2010’da iki gerekçeyle istifa etti. Biri, partinin önemli adamlarından biri olan Ichiro Ozawa’nın yolsuzluk skandalına karışması, diğeriyse Okinawa’daki Amerikan üssünü kapatma sözünü gerçekleştirememesiydi. İstifasında “Eksiklerim çoktu, böyle güzel bir ülkeye liderlik yapma şansı tanıdığınız için teşekkür ederim” dedi.

Bizim siyasetçilerimiz dünyadaki siyasetçilere benzemiyorlardı. Onlar için iktidar ne olursa olsun yapışılacak ve asla terk edilmeyecek bir güç ve rant yeriydi. Yok öyle! Burası Türkiye’ydi.

[email protected]

www.umitkardas.com

twitter.com/umit_kardas

 

*

Not:

Geçmiş yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz:

http://arsiv.taraf.com.tr

Etiketler:

Hakkında Ümit Kardaş

Ümit Kardaş